senzational nu-i destul…

[…] Sînt mulţi cei care susţin că şcoala românească era mai bună pe vremuri, numărul celor care nu ştiau să scrie era mai mic, etc, etc. Nu e ciar aşa. Nu cred că a decăzut atît de mult şcoala; însă nu numai şcoala e responsabilă de modul cum scriu oamenii. Toate cărţile tipărite în vremea respectivă erau scrise în general corect. Nu zic că nu existau greşeli gramaticale sau de tipar, dar ele erau rare, şi de obicei uşor de remarcat. De asemenea tot ce apărea scris la televizor sau în ziare. Motiv pentru care mediul era propice învăţării. Unii mai şi citesc, ca să zic aşa. Şi fără vreun efort conştient, ajungi să ştii ce şi cum se scrie, iar mai tîrziu (în clasele mai mari) şi de ce. Şi asta îţi rămîne; dacă n-ai învăţat să scrii de mic, slabe şanse mai tîrziu.

În schimb, în perioada mai recentă, au fost aproape 10 ani de cărţi comerciale scoase de tot soiul de edituri pirat cu tipografi incompetenţi, scrise complet anapoda, unde dacă găseşti un cuvînt scris corect e sărbătoare. Plus multele „reforme” din domeniu date de măreaţa noastră academie, şi modul confuz în care au fost respectate şi aplicate. Plus că nimeni nu mai citeşte; decît cel mult subtitrările la filme, scrise de alţii ca ei, care pun cratimele la normă, sau posturile de pe forumuri, scrise vedem cu toţii cum. Sau la competentele cursuri de gramatică de pe mirc şi yahoo.

Gramatica nu e aşa de grea; şi nu trebuie să stai să „toceşti” ca să înveţi cum să scrii, şi nici să te opreşti din scris ca să te gîndeşti la forma corectă a vreunui cuvînt; fiecare vine de la sine, pentru că l-ai văzut scris de multe ori, şi vrei nu vrei, ai reţinut cum era scris. Dacă pe unul l-ai retinut greşit, asta e, nimeni nu e perfect. Afli ulterior de la „cutia cu greşeli”.

Colac peste pupăză, au apărut măreţele situri de conjugări, în care poţi studia în linişte tabele greşite, de te întrebi ce au avut în cap ăia de le-au publicat…

Şi apoi vine cineva care spune că forma de negativ corectă e „nu şti”. L-o fi minţit şi pe el cineva, tot ce se poate. Sincer nu aş fi teribil de mirat dacă ar veni cu cartea de gramatică în care scrie asta. E o ţară liberă, oricine poate scrie orice; dacă scrie „gramatică” pe copertă, ghinionul cumpărătorului.

Anunțuri

4 gânduri despre „senzational nu-i destul…

  1. oh, avem un Pruteanu printre noi.

    Haide ma, ca nu e chiar asa grava situatia gramaticii scrise de liceenii de la noi. Doar ca cei care chiar au ceva de spus nu „o ard” pe messenger. De-aia pare ca toti sunt niste imbecili.

  2. Ion, poate cei care au ceva de zis nu o ard pe mess dar in mod cert sunt multi analfabeti care trimit mesaje la posturile tv muzicale gen mynele, taraf, etno sau mai stiu eu care altele….sunt satul sa le corectez prostia…

    Ade, las ca ne pricepem la playback

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s