Un singur steag

steag
Avem o ţară şi-un steag. Pe care stau aliniate mai multe culori. Teoretic, trei: roşu, galben şi albastru (definite vag prin lege ca „albastru-cobalt”, „galben-crom” şi „roşu-vermion”). Practic însă, fiecare steag tipărit poartă pe el alte trei culori, pentru că fiecare producător, art director sau web designer alege singur care roşu, care galben şi care albastru să fie aşezat pe steag.

Campania „Un singur steag” îşi propune să atragă atenţia asupra faptului că în acest moment România are ‘nşpe mii de steaguri în loc de unul singur şi cere ajutorul celor care lucrează în comunicare, al bloggerilor, ziariştilor, politicienilor şi al tuturor celor cărora încă le mai pasă, pentru a „repara” steagul tricolor.

Oficial (în anexa Legii 75/1994), culorile drapelului sint definite după cum urmează: „albastru-cobalt”, „galben-crom” şi „roşu-vermion”. În practică însă, aceste definiţii sînt interpretate în zeci de feluri, în funcţie de tipul de cerneală pe care producătorii îl au pe stoc şi de suportul pe care steagul e tipărit. Fiecare instituţie publică are steagul ei, chiar dacă toate slujesc aceeaşi ţară. Evident, avem o problemă. Cum o putem rezolva?

Soluţia există de 45 de ani: stabilirea unor coduri fixe pentru a reprezenta fiecare culoare. Sistemele de matching, numite Pantone, CMYK , RGB şi Web au fost inventate tocmai pentru a evita ceea ce se întîmplă acum cu steagul nostru. România ar trebui să intre în rîndul lumii şi să-şi „seteze” culorile.

Scopul acestei campanii este să propunem un proiect de lege care să definească în coduri fixe cele trei culori ale drapelului. De ce e atît de important să se întîmple asta? Pentru că avem nevoie de-un singur steag, nu de ‘nşpe mii…

Reclame

2 gânduri despre „Un singur steag

  1. in tara asta , culorile steagului ar fi ultima problema de rezolvat dintr-un sir lung , mult mai revoltator , deranjant si tulburator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s